Batteri Guide

På denne siden vil vi lære deg forskjellen mellom de forskjellige typer batterier som vi tilbyr på ruller. Det er stor forskjell mellom bly batterier og litiumbatterier, og hvordan du vedlikeholder batteriene, bestemmer levetiden til batteriene. Vi er her for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av batterilevetiden din med denne guiden.

Blybatteri
Blybatteriet ble oppfunnet i 1859 av fransk fysiker Gaston Planté og er den eldste typen av oppladbart batteri. Til tross for at det har et meget lavt energi-til-vektforhold og et forhold mellom lavt volum og radius, betyr dets evne til å levere høye overspenningsstrømmer at cellene har et relativt stort forhold mellom kraft og vekt. Disse funksjonene, sammen med deres lave kostnader, gjør dem attraktive for bruk i elektriske kjøretøy for å gi den høye strømmen som kreves av elektriske motorer.

Batteriliv
I et lite autonomt strømforsyningssystem (dvs. en uten nettstrømforbindelse) blir batteriene kontinuerlig ladet og utladet. Livslengden til et dyp-syklusbatteri er normalt sitert i antall sykluser som det kan forventes å leve, en syklus er strøm oppbrukt etterfulgt av lading. Dypsyklusbatterier bør ikke gå tom for strøm med mer enn 60% av kapasiteten, og jo mindre du jevnlig bruker opp all strøm på batteriet, jo lengre vil det vare.

Et batteri i daglig bruk og som har 40% strøm av kapasiteten, bør vare i mer enn 3000 sykluser og trenger ikke utskifting i opptil 12 år. Et batteri som ofte er tungt utladet, vil kanskje ikke vare i mer enn 2 år.

Lading
Følg alltid ladeinstruksjonene som følger med produktet. Se produktets brukerhåndbok og / eller onlinehjelp for detaljert informasjon om å lade batteriet.

Ladespenningen må være høyere enn at batterispenningen for strøm skal strømme inn i batteriet. Det er to grunnleggende måter å lade et blybatteri fra en uavbrutt strømforsyning (for eksempel strømnettet eller en generator):

• Konstant spenningsladning - En konstant spenning påføres over batteriterminaler. Når spenningen på batteriet øker, slår ladestrømmen av. Denne metoden krever enkelt utstyr, men det anbefales ikke.

• Konstant strømladning - En justerbar spenningskilde eller en variabel motstand opprettholder en konstant strøm som strømmer inn i batteriet. Dermed krever en sofistikert ladestyring.

Vedlikehold
Noen blybatterier er konstruert for å være vedlikeholdsfrie, slike batterier er forseglet og elektrolytten kan ikke fylles på. Batterier som er forseglet og ikke ventilert, bør ikke motta utligningslading. Batterier bør ikke bli forlatt stående i lengre tid, enten utladet eller ladet.

Batterier som leveres tørt, har en holdbarhet på ca 2 til 3 år. Batterier bør ikke være overladet eller utladet med mer enn 60% av kapasiteten. Batterier i en bank bør alle være det samme merke og samme modell. Når en batteribank har vært i drift i mer enn noen uker, bør ikke nye batterier legges til.

På ruller.no tilbyr vi som regel blybatterier som ikke trenges modifisering eller fylling av elektrolytter. Om du opplever problemer med batteri kan det være

  • Battericeller som er dårlige/defekt
  • Sikring som er ødelagt/defekt/gått
  • Batteri er utsatt for fuktighet

Litiumbatteri
Litiumbatterier har blitt den foretrukne energikilden for å gi strøm til et bredt spekter av forbruksvarer, alt fra mobiltelefoner til barneleker, el-biler og elektriske sykler.

Batteriliv
Litiumionbatteriet fungerer på ionbevegelse mellom de positive og negative elektrodene. I teorien må en slik mekanisme fungere for alltid, men sykluser, forhøyet temperatur og aldring reduserer ytelsen over tid. Produsenter tar en konservativ tilnærming og spesifiserer levetiden til Li-ion i de fleste forbrukerprodukter som mellom 300 og 500 ladesykluser.

Lading
Følg alltid ladeinstruksjonene som følger med produktet. Se produktets instruksjonsmanual og / eller onlinehjelp for detaljert informasjon om lade batteriet.

Li ion-laderen er en spenningsbegrenset enhet som har likheter med blysyresystemet. Forskjellene med Li-ion ligger i en høyere spenning hver Celle, strammere spenningstoleranser og fravær av trickle eller float-ladning ved full ladning. Mens bly-syre gir litt fleksibilitet når det gjelder spenningfrakobling, er produsentene av Li-ion-celler svært strenge på riktig innstillinger fordi Li-ion ikke tåler overladning.

Den såkalte mirakel laderen som lover å forlenge batterilevetiden og få ekstra kapasitet eksisterer ikke. Li-ion er et "rent" system og tar bare det det kan absorbere.
Pleie og vedlikehold
Vær oppmerksom og noter brukstiden som et nytt fulladet batteri gir for strømforsyning av produktet. Bruk denne nye batteridriftstiden som grunnlag for å sammenligne kjøretider for eldre batterier. Kjøretiden på batteriet varierer avhengig av produktets konfigurasjon. Kontroller batteriets ladestatus regelmessig. Overvåk nøye batterier som nærmer seg slutten av deres estimerte levetid.

Vurder å bytte ut batteriet med en ny hvis du legger merke til et av følgende forhold: Batteridriftstiden faller under 80% av den opprinnelige driftstiden. Batteriladetiden øker betydelig.

Hvis du ikke følger instruksjonene, og batteriet ikke har noe strøm når du sjekker det, bør du vurdere om det kanskje er skadet. Ikke prøv å lade det opp eller bruke det. Kontakt oss på info@ruller.no slik at vi kan hjelpe deg videre.